Van angstcultuur naar wereldkampioen

Geschreven door De Ontwikkel Uitblinkers

Geplaatst op 26 juli 2022

“Onze” hockeydames zijn wederom wereldkampioen geworden! En dat dat een knap staaltje teamwork is, dat is in deze context een echte understatement.

Want ook al staat Nederland al jaren aan de wereldtop, na het afgelopen jaar is deze prestatie eentje die tot de buitencategorie hoort. Afgelopen jaar heerste er namelijk een angstcultuur binnen het hockey team.

Angstcultuur is zo’n mega beladen woord. Regelmatig passeert dit woord de revue tijdens onze gesprekken met organisaties. Tijd om daar eens dieper in te duiken :).

Uit het onafhankelijke onderzoek bij het dames-hockey team werden 3 belangrijke oorzaken genoemd door de speelsters;

  • Een sterke hiërarchie in de spelersgroep, waardoor het moeilijk is om open te zijn en jezelf te kunnen zijn;
  • Ten tweede negatieve ervaringen met de bondscoach;
  • En als laatste een systeem waardoor de onveilige situatie ook niet werd opgemerkt

Dat betekent bij een gemiddelde speelster in het team: je zit ergens mee, maar je maakt dat niet kenbaar, zelfs niet als daar om wordt gevraagd. Speelsters voelen zich geremd ten opzichte van de bondscoach en toonaangevende speelsters om te zeggen wat ze dwars zit.

In een interview gaven de speelsters aan dat ze onder andere hebben gewerkt aan de communicatie in het team. Ze vonden het namelijk belangrijk dat er een open en eerlijke communicatie heerst. Maar wat betekent dat dan?

Het is tijdens onze teamdagen en trajecten een veelgehoord antwoord (open en eerlijke communicatie) als het gaat om, hoe ziet de communicatie onderling er idealiter uit? Het is zo’n open deur.

Het vraagt dan ook echt om een laagje dieper. Want wat betekent open en eerlijke communicatie? Welk gedrag hoort daar dan bij? Wat voor jou open en eerlijk betekent, kan voor de ander compleet het tegenovergestelde zijn.

Teamleiders die wij spreken, die voelen, zien en horen vaak wel dat er iets speelt. Maar meestal hebben ze geen idee hoe diep dit zit, of wat de oorzaak is. En het antwoord is nooit simpel en eenduidig… Want een angstcultuur ontstaat niet van vandaag op gisteren, maar het geeft wel aan hoeveel het kapot kan maken. En des te knapper als je vervolgens een wereldprestatie neerzet.

Met ons Uitblinken als Team-traject kun je weer knallen als team, omdat je samen werkt aan een klimaat van groeien, versterken en uitblinken in plaats van angst, tegenwerken en onderpresteren. Met als doel een team waarin teambelang weer centraal staat en alles wat daarbij hoort.

Deze blogs vind je misschien ook interessant…

Roddelen heeft een functie

Stoom afblazen omdat je weer eens flink baalt van die ene collega. Dat kennen we allemaal. En ja ook teamleiders maken zich er schuldig aan, ook al weet jij natuurlijk best dat dat niet echt voorbeeldgedrag is. Even stoom afblazen is eigenlijk niet zo erg, hoe gek het...

Lees meer

Upgrade jouw teamleden naar mede-ondernemers

Als teammanager kun je in de spagaat zitten. Enerzijds wordt er ‘van hogerhand’ van jou verwacht dat jij met jouw team een wezenlijke bijdrage levert aan de organisatieambities. En anderzijds voelt jouw team zich niet betrokken bij die ambities, en voelen ze zich ook...

Lees meer

Uitblinkersinspiratie

Wil jij leiderschap in jouw team vergroten?